Wat was jouw favoriete kinderboek?


Stiekem toch nog een hoofdstuk lezen onder de deken met een zaklamp, in de hoop dat je ouders dat niet doorhebben…

De Boekenweek 2011 staat in het teken van het ‘geschreven portret’. Een goed moment om eens terug te denken naar jou favoriete kinderboek en er mooie herinneringen mee terug te halen. Wellicht een begin van een mooi verhaal.

Wat was jouw favoriete boek vroeger? En weet je nog waarom?

~

Daan: “Elke keer dat ik naar een andere klas overging, kreeg ik van mijn ouders een Harlekijntje. Ik heb ze nog steeds in de boekenkast staan. De Scheepsjongens van Bontekoe vond ik ook erg mooi, maar het liefst las ik De Dijken Breken van Cor Bruijn. Ik vond dat hij heel mooi over de dijken in Noord-Holland kon schrijven De sfeer in het boek kwam heel goed overeen met de sfeer om mijn huis.”

Herman: Gebroeders Leeuwenhart, vond ik vet heftig vroeger. En de Verschroeide Aarde-trilogie van Thea Beckman, episch.”

Bregtje: “Een absoluut prachtig kinderboek is de Verdwenen Koning van Tormod Haugen. Ik heb het voor mijn verjaardag gekregen toen ik 11 jaar was. Het boek gaat over Taro, een koningszoon, die zijn vader verliest op jonge leeftijd en als hij ouder is met veel heimwee aan zijn vader terugdenkt en hem zoekt. Het boek raakte me ontzettend omdat ik zo getroffen werd door de pijn van Taro vanwege het gemis van zijn vader. Een prachtige haast mythisch verhaal met zo veel gevoel geschreven. Ik was diep ontroert. Nog steeds trouwens, als ik er aan terugdenk. Want ook voor volwassenen (ik heb het een paar jaar terug nog eens gelezen) is het een prachtig boek.”

Tags: , , ,

8 reacties

 • Hadassa

  Ik kon ze verslinden vroeger boeken. De boeken van Astrid Lindgren waren favoriet, omdat ze de ideale familie verbeelden die ik ook zo graag zou willen (hoewel Karlson van het dak…die las ik vooral om de gehaktballetjes…). Maar de boeken waar ik de mooiste herinneringen aan heb, en die ik zelfs nu stiekem nog lees, zijn de boeken van Harlekijntje. En zo te lezen ben ik niet de enige.

 • Birgit

  Het allervervelendst vind ik dat ik niet weet hoe mijn favoriete kinderboek heet. Het ging over een paar kinderen en een helicopter van kauwgom die op avontuur gingen in een bos. Altijd als wij van Amsterdam naar mijn tante in Tilburg reden over de A1 zag ik voorbij Utrecht aan mijn rechterhand een bos met populieren waarvan ik overtuigd was dat dat het bos was waar mijn boek zich afspeelde ;-)

 • Jindra

  Pijnstillers van Carry Slee. Een heel verdrietig boek. Het is wel voor oudere kinderen (12, 13 jaar? telt dat ook?), maar voor die leeftijd zo herkenbaar! Krijg gelijk zin om het weer te herlezen! En een andere van Carry Slee: Verdriet met Mayonaise.

 • Jindra

  Ooh en nu vergeet ik helemaal Roald Dahl te noemen!! Matilda: geweldig, grappig boek en ook de illustraties waren erg mooi. De Heksen was ook heel goed: heel spannend, vooral als er op een gegeven moment zo’n heksenbijeenkomst wordt georganiseerd en kinderen in muizen worden veranderd (?)!

 • Niels

  Ook eentje van Roald Dahl. Het beste boek ooit geschreven: De Giraffe, de Peli en ik.
  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-giraffe-de-peli-en-ik/1001004006540003/index.html

 • admin

  Hai Jindra,

  Ja hoor, die telt ook. Zelf niet gelezen, maar wel veel goede verhalen over gehoord.

  Rosa

 • Awo

  De Reizen van Marco Polo… Elke keer als ik dat las, dan stelde ik me voor dat ik ook op grootse en meeslepende reizen ging, naar verre oorden met veel mooie vrouwen en spannende situaties!

 • Corine

  Oooh teveel om op te noemen, ik las eigenlijk nooit iets 2x omdat ik altijd een zo groot mogelijke stapel boeken uit de bibliotheek klaar had liggen. Maar goede herinneringen aan: Nijntje in de dierentuin, boeken van Guus Kuijer, Thea Beckman, Roald Dahl, De Vijf, de oude kinderboeken van mijn ouders (Kabouter Piggelmee, boekjes van W.G. Van der Hulst, Flipje Tiel, boek van Tante Pau).

Plaats een reactie