Inspireer jezelf


Een zoemende bromtol, je eerste tand die je verliest, de strenge leraar waarbij je heel braaf moet zijn in de klas, je lieve oma die je altijd een zuurtje geeft, die stomme jongen op school die altijd van jou wint bij het knikkeren….

Beginnen: maak een beeld met behulp van vragen

Soms lijken herinneringen verdwenen of liggen ze voor je gevoel erg ver weg. Laat je verrassen door de volgende vragen en zie vanzelf wat er gebeurt:

 • wat was jouw eerste herinnering? (is deze vraag nog te moeilijk, laat hem liggen, hij blijft meestal wel in je hoofd hangen totdat je er antwoord op hebt)
 • weet je nog hoe jouw kamer eruitzag?
 • had je een lievelingsknuffel? En zo ja, hoe heette die?
 • weet je nog hoe het huis eruitzag waar je woonde?
 • wie woonden er allemaal in de straat?
 • wat weet je nog van de plaats waar je woonde?
 • weet je nog wat voor kleren je droeg? Vond je ze mooi of juist lelijk?
 • wie was jouw beste vriendinnetje/vriendje? Wat deden jullie samen?
 • waar speelde je het liefst mee?
 • welke snoepjes vond je het lekkerst?
 • waar ging je het liefst naartoe?
 • wie was er heel belangrijk voor je?
 • hoe was het op school? Had je er plezier of juist niet?
 • weet je nog op wie je voor het eerst verliefd werd?

Als je je nu deze vragen stelt, dan is de kans groot, ja zelfs zeer groot, dat je weer weet hoe het was. Hoe jij dingen ervoer toen je nog kind was. Hoe klein je je toen voelde, of juist misschien wel heel groot. En misschien voeren je gedachtes wel naar iemand die heel belangrijk voor je was, naar leuke of juist verdrietige gebeurtenissen, naar de dingen waar je gek op was.

Verdiepen: zintuigen, indrukken en belangrijke mensen

In je kindertijd ervoer je dingen en gebeurtenissen vaak heel intensief. Het zijn vaak die kleine dingen die een beroep op je zintuigen deden of belangrijk mensen in je leven, die bij bleven. Je herinneringen gaan vaak over:

Pippi Langkous (boek)

Wat was jouw favoriete kinderboek?

Mensen Oma, opa, mama, papa, broer, zus, neef, nicht….
Vriendjes, vriendinnetjes…
Juffrouw, meester….

Dingen Woonplaats, huis, kamer ….
Tuin, straat, school…
Speelgoed, boeken, tv-series, films, muziek…

Gebeurtenissen Vakantie, verjaardagen, feestjes, uitjes…
Diploma’s, voorstellingen, schoolreisjes….
Kermis, circus, optochten (carnaval)…

Ook de minder leuke dingen horen bij een jeugdverhaal, zoals bijvoorbeeld ziekte, dood, ongelukken.

Vergeet niet dat jouw levensverhaal heel persoonlijk is. Jouw herinneringen zijn jouw beelden. Met een beetje voorstellingsvermogen kun je ze naar boven halen.

Organiseren: hang ze op aan een kapstok

Stel je voor dat je jouw beelden ophangt aan een kapstok. Daar hangen ze op een rijtje, de beelden die jij net hebt gemaakt. Neem er één beeld van af,  stel jezelf er de volgende vragen over, en schrijf de antwoord op in volle zinnen:

 • wat was het? Wie was het?
 • hoe zag het/diegene er TOEN uit?
 • wat vond ik TOEN leuk en niet leuk?
 • hoe belangrijk was het TOEN voor mij?

BELANGRIJK! Je hoeft (mag wel natuurlijk) je niet altijd af te vragen WAAROM iets is gebeurt. Er ontstaan dan namelijk al snel verbanden met andere zaken en dan gaat de herinnering op in een groter geheel. En vergeet ook niet: als kind wist je vaak heel goed wat je fijn vond en wat belangrijk voor je was! Blijf schrijven en als je het niet meer weet, stel jezelf steeds de vraag ‘wat wilde ik nou eigenlijk zeggen?’.

Schrijven: structuur in je verhaal

Schrijf de antwoorden die je hebt gevonden op in volle zinnen. Hou het simpel, hou het kort, tenzij je nu niet meer kunt stoppen met schrijven, dat zou natuurlijk zomaar ondertussen kunnen gebeuren. Geef elke ‘kapstok’ een korte titel, gevolgd door een stukje tekst van een paar zinnen. Eigenlijk net als op deze webpagina. Je gedachtes en je verhaal krijgen zo structuur. De woorden die je kunt gebruiken vind je terug in de herinneringen die je net boven hebt gehaald. Schrijf zoals je denkt. Zeg het eventueel hardop en schrijf de gedachtes over (vroeger ook weleens 100 zinnen moeten overschrijven?…).

Puntjes op de i

 • Jij bent jij en het is jouw verhaal. Heel persoonlijk en niemand hoeft het te lezen. Wil je het nog persoonlijker maken? Gebruik dan de woorden die je dagelijks in je spreektaal gebruikt.
 • Kijk het stuk na op spelfouten en maak de opmaak zo mooi als je wilt. Niet dat dat moet, maar het voelt vaak fijn om iets helemaal mooi af te maken.

The End?

Et voila, jouw verhaal staat er! Zo simpel kan het zijn (tenzij je nu uren hebt zitten zwoegen).
Maar wat nu? Je kunt er van alles mee doen:

 • inbinden
 • laten lezen aan anderen
 • of toch liever bewaren voor jezelf
 • of bewaren voor je familie, kinderen, kleinkinderen
 • verbranden (als dat oplucht, soms wel fijn)
 • …er zijn nog talloze mogelijkheden te verzinnen…

Publiceren? Dat kan.

Als je zover bent en je je veilig voelt om je verhaal aan anderen te laten lezen, dan kun je je verhaal op deze site laten publiceren. Mijmeren is fijn en er zullen zeker mensen zijn die het leuk vinden om jouw verhaal te lezen.

Je kunt je verhaal laten publiceren via het publicatieformulier.

Abel mijmert ...

Mmm ik lig hier wel lekker te doezelen.....Wat maken mensen zich toch af en toe druk. Om niets, zeg dat wel. Ik hoef alleen brokjes, water en af en toe een muis. That's life.”

Tenslotte: tips bij uitblijvende inspiratie

Geef jezelf de tijd. Raak niet gefrustreerd, want dat is juist het meest smakeloze ingrediënt voor mijmeren. Als iets vandaag een goed idee is, dan is het dat morgen ook nog. Herinneringen zitten er toch wel en als ze eruit mogen, dan komen ze vanzelf, lees maar:

De geur van nootmuskaat (column)

De ingestuurde verhalen op deze site

Jouw favorieten (vul ze aan als je dat nodig vindt)

De quotes op de homepage

Wist je dat? … dieren ook kunnen helpen om te leren mijmeren? Katten bijvoorbeeld wekken de indruk dat ze professionele mijmeraars zijn. Ze doen naast slapen, eten en spelen niet veel anders. Mijmeren op de bank, de stoel, in het raamkozijn of op een warme schoot. Alsof het heel gewoon is. Ze leven in het nu en hebben niet zoveel last van afleidende gedachtes, behalve als hun instinct het overneemt bij het zien van een muis of een vogel. Wellicht kan jouw kat, of een ander huisdier, je een handje helpen.

Mocht je er niet uitkomen of gewoon nog meer schrijf- of inspiratietips willen? Stuur een mailtje naar info@childhoodmemories.nl

Mijmeren kan overal, wanneer dan ook, maar vooral wanneer jezelf wilt. Veel plezier!

Collage